5 Duurzaamheid
Waar we in het vorige hoofdstuk keken naar de investeringen van corporaties in het vastgoed kijken we in dit prestatieveld naar wat dit betekent voor de duurzaamheidsprestaties van corporaties. Sinds 2021 bestaat het prestatieveld uit de indicatoren: isolatieprestatie, energetische prestatie en CO2-uitstoot uit gasverbruik. Voor alle 3 de indicatoren geldt: hoe lager de waarde, hoe beter de prestatie.
We zien dat de energetische prestatie van de corporatiesector weer sterk is verbeterd. Inmiddels heeft 44,1 procent van de woningen energielabel A of beter. Corporaties verduurzamen de voorraad met name via isolatiemaatregelen en door de installatie van zonnepanelen. Er zijn nog wel grote stappen te zetten in de overgang naar efficiëntere verwarmingsinstallaties en duurzame warmtebronnen. Corporaties staan hier niet alleen voor aan de lat. Gemeenten hebben de regierol in de wijkgerichte aanpak. De overstap naar een duurzame warmtebron werkt alleen als iedereen meedoet.
De gegevens die corporaties hebben aangeleverd voor het prestatieveld Duurzaamheid zijn samengevoegd in een totaalbestand (Shaere). Het Shaere-bestand van 2024 bevat 2,22 miljoen verhuureenheden (vhe) van 248 corporaties. Dit is 96 procent van het totaal aantal woongelegenheden in de sector. Hiermee geeft het Shaere-bestand een representatief beeld van de energetische prestaties van de corporatiesector.
Dit jaar is de methodiek voor het bepalen van de energetische prestatie aangepast: de NTA 8800:2024. In deze nieuwe versie zijn enkele correcties doorgevoerd. De correcties hebben met name impact op de kleine (< 70 m2) meergezinswoningen. De isolatieprestatie, de energielabelwaarde (EP2) en de energielabels van deze woningen zijn gemiddeld verbeterd.
‘Corporaties namen in meer woningen minstens één verduurzamingsmaatregel’
Bij de overgang van de NEN 7120 naar de NTA 8800 tussen 2020 en 2021 zagen we dat kleine woningen gemiddeld enkele labels achteruit gingen. Met de meest recente wijziging in de methodiek is geprobeerd om (onder andere) de verslechtering bij de kleine woningen te corrigeren. Voor veel woningen is dat gelukt, maar helaas zien we nog enkele problemen voor een kleine groep woningen[1].
Tussen 1 juli 2023 en 1 juli 2024 namen woningcorporaties verschillende verduurzamingsmaatregelen in hun bestaande woningen. Mede hierdoor zijn de energetische prestaties van de sector ook dit jaar weer verbeterd. Bij 178.400 woningen hebben corporaties minstens één verduurzamingsmaatregel genomen. In 2022 was dat nog bij 165.400 woningen het geval. In figuur 5-1 hebben we de verschillende maatregelen op een rijtje gezet.