Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud

De pagina ververst bij het selecteren van een onderwerp.

Sla artikel navigatie over.

Voorwoord

Deze negende editie van de Aedes-benchmark geeft traditiegetrouw een beeld van de prestaties van woningcorporaties. De deelname is ook dit jaar weer enorm hoog.

Samenvatting

De Aedes-benchmark is dit jaar voor de negende keer uitgevoerd en heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een toonaangevend instrument. De benchmark maakt op hoofdlijnen de prestaties van corporaties inzichtelijk en onderling vergelijkbaar.

1 Inleiding

De Aedes-benchmark is al 9 jaar een belangrijk instrument voor de sector. De deelname is ook dit jaar hoog: 98 procent van alle corporaties doet mee aan een prestatieveld.

1.2 Deelname Aedes-benchmark onverminderd hoog

De deelname aan de Aedes-benchmark was altijd al hoog. Bij deze negende editie is de deelname op een aantal prestatievelden weer verder gestegen. Deelname aan de Aedes-benchmark is vrijwillig.

1.3 Aedes-benchmark en benchlearning leiden tot concrete stappen

Met de benchmark krijgen corporaties inzicht in hun eigen prestaties en die van andere corporaties op de verschillende prestatievelden. Het geeft inzicht in verbetermogelijkheden en is aanleiding om met elkaar het gesprek aan te gaan.

1.4 Aedes-datacentrum

In het Aedes-datacentrum kunnen corporaties zelf alle benchmarkcijfers in beeld brengen voor een analyse of presentatie. Voor wie snel inzicht wil, zijn er dashboards gemaakt.

2 Huurdersoordeel

Het Huurdersoordeel gaat over de dienstverlening van de corporaties aan de huurders.

2.2 Vertrokken huurders: voorinspectie in de woning heeft positief effect op deelscore

Rondom een verhuizing heeft een corporatie vaak meerdere keren contact met de huurder, bijvoorbeeld bij een voor- en eindinspectie.

2.3 Nieuwe huurders en Reparaties: deelscores stabiel, beweging in de uitersten

Voor alle corporaties samen is het beeld bij Nieuwe huurders en Huurders met een reparatieverzoek met een 7,7 gelijk gebleven ten opzichte van 2021. Wanneer we inzoomen, valt in de uitersten een beweging op.

2.4 Investeringen nemen toe, maar met weinig effect op gemiddelde ‘ervaren woningkwaliteit’

De ervaren woningkwaliteit schommelt al een aantal jaren rond een 6,9 gemiddeld. Ook hier zien we beweging in de uitersten. Het aandeel huurders dat een 8 of hoger geeft neemt licht toe.

Toon meer resultaten